EQ - Mi is ez? Két betű egymás mellett vagy valami más?
2017. október 22. írta: Konzultáció Economy

EQ - Mi is ez? Két betű egymás mellett vagy valami más?

EQ, azaz érzelmi intelligencia, mely kulcsfogalommá vált napjainkra. Nem véletlen, hisz egyre több és több ismeretünk van arról, hogy milyen gyorsan és hatékonyan gazdagíthatja sikereinket, boldogságunkat. Az EQ azonban sokkal több a hogyan érzem magam kérdés megválaszolásánál. Összetett, sokoldalú hatórendszere életünknek – és mivel mostanában egyre több konzultációs beszélgetést folytatok a témában, így a Blog bejegyzéseim közé ezentúl, beleszövök egy-egy EQ kompetenciával foglalkozó írást is. Elsőnek és mára a magabiztosság témakörét választottam, mint fontos interperszonális, érzelmi intelligencia kompetenciát.

A magabiztosságról elsősorban azt érdemes tudni,  hogy nem egy velünk született képesség, hanem megszerezhető, kifejleszthető. Ez jó és teher is egyben. Jó, mert megszerezhető – akár varázslás és csoda nélkül  – de teher is, hisz a megtartása napi fáradozást és cselekvést igényel. Ahogy a virágot is kineveljük, majd gondozzuk, úgy a magabiztosságot is felépítjük majd naponta fejlesztjük, erősítjük.

De mivel tudjuk kialakítani és megtartani? Ezekről olvasható az alábbiakban néhány jól hasznosítható gondolat. Érdemes szemezgetni, válogatni, mert követésük, kivitelezésük nagy segítség lehet magabiztosságunk növelése felé.

-1- Időnként vágunk bele új és szokatlan dolgokba, azaz TUDATOSAN mozduljunk ki a napi rutinból és komfortzónából. A tudatosság érdekében pedig legalább hetente egyszer tegyük fel magunknak a kérdést. A héten mit csináltam, ami eltért a megszokottól?

-2- Kudarc élményeinkben keressük meg a hasznosíthatót. Mire jó ez nekem? Mire tudom ezt használni? Mit érdemes ezentúl másképp tennem?

-3- Érdemes kipróbálni az erőt adó testhelyzeteket is - akár naponta!. Hogy ez mire jó és, hogy is néz ki, az Amy Cuddy (szociálpszichólogus) magával ragadó 18 perces TED videójából kiderül

-4- Érdemes tudatosítani napi teljesítményeinket is, vagyis a nap végén feltenni magunknak a kérdést - Ma mire lehetek büszke? és ezért hogyan, milyen formában adok kényeztetést, jutalmat magamnak? Pl. fáradt voltam és mégis elmentem edzésre, vagy este filmnézés helyett tanultam - ez a gyakorlat egyik fele. A gyakorlat másik fele azonban még fontosabb - vagyis annak megválaszolása, hogy a mai teljesítményemért milyen formában fogok kedveskedni magamnak? Enélkül kiéhezünk az elismerésekre, melyek megszerzéséért mások felé fordulunk, ez a "kiszolgáltatottság" pedig nem igazán tesz jót magabiztosságunknak.

-5- Ajánlatos figyelni, monitorozni a gondolatainkat is. Vegyük észre a saját NAG-jainkat (Negatív Automatikus Gondolatok) Ma már óriási a szakirodalma a témának. Sajnos tény, hogy eleinte e gondolatok nyakon csípése nehéz, mert annyira természetes a kellemetlen történéseket MAGUNKRA fordítani. Pl. elered az eső és már jön is a saját NAG-om: na persze, ez az én formám, hisz mikor essen mint, mikor a Balatonon vagyok.

Tehát a kedvezőtlen történések idején érdemes résen lennünk, észre venni saját, elkedvetlenítő gondolatainkat. Próbálkozzunk ebben az esetben is inkább kérdésekkel. Mire tudom ezt az esős napot hasznosan felhasználni? Mi előnyöset tudok kezdeni vele? Pl. Ma kihagyhatom a kertlocsolást, ezzel időt és pénzt  spórolhatok, amit majd erre és erre fordíthatok, vagy Milyen klassz programot lehetne erre az eső napra kitalálni? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása természetesen sok kreativitást igényel, de a kreativitás nagyos hasznos magabiztosság növelő eszközünk.

-6- Törekedjünk a rugalmasságra. A dolgok változásához való gyors alkalmazkodásra. Azon rágódni, hogy mi nincs vagy miért is alakult másképp, mint elterveztem - nem eredményez többet, mint időpocsékolást. Ami van és megtörtént – AZ VAN! Tetszik nem tetszik, de ebben a történésben szükséges megtalálni a magunk helyét.

-7- Fontos abbahagyni az összehasonlítgatást másokkal és ne tévesszen meg bennünket, hogy Kati és Rozi is ember, ráadásul mindketten magyar lányok, tehát ELVILEG összehasonlíthatóak. De csak ELVILEG, hisz Földünkön a 7 milliárd - különböző; eltérő; más és más - ujjlenyomat, 7 milliárd különböző személyiséget takar.  

Ha sikerül napi szinten foglalkoznunk a magabiztosságunkkal, akkor garantált, hogy saját magabiztossági potméterünk feljebb és feljebb csavarható.

Amennyiben támogatást is szeretnél kapni ebben a folyamatban, úgy szeretettel várlak egy személyes Konzultáción! mert Együtt könnyebb!

magabiztossag.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzultacio-economy.blog.hu/api/trackback/id/tr6913049072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása