Kire is vonatkoznak a kritikák, visszajelzések?
2020. január 28. írta: Konzultáció Economy

Kire is vonatkoznak a kritikák, visszajelzések?

A Dalai Lámára sokat hivatkoznak a tükröződés törvényével kapcsolatban. Négy féle formában írta le és üzente meg számunkra bölcs gondolatait.

20943028_2d11b6ab1e937a164e21b8720ba85557_wm.jpg

  1. Minden, amit a másikban kritizálok, ami ellen harcolok, az bennem van.
  2. Mindaz, amit a másik személy rajtam kritizál, és azt sértőnek találom, az nincs feldolgozva bennem.
  3. Minden, amit a többiek kritizálnak bennem, harcolnak ellene, meg akarják változtatni, de ez engem nem sért, akkor az ő feldolgozatlan problémájuk, tökéletlenségük, melyet rám vetítenek, mert nem tudnak szembenézni vele önmagukban.
  4. Minden, amit én a másikban szeretek, az bennem is megvan; magamban szeretem, mert felismerem magam a másik személyében, mivel az egylényegűségünk mutatkozik meg.

Nézzük egy kicsit részletesebben a négy változatot, mert életünk megsegítése szempontjából nagyon lényeges megállapításokat foglalnak magukba.

Tehát először, amit kritizálok a másikban – AZ OTT VAN BENNEM IS, vakfoltként vagy feldolgozatlanul. 

Pl. Ha kritizálom a másik sikertelenségét – olyankor érdemes megvizsgálni, nekem mi a viszonyom a sikertelenséghez.

  • Hol, mikor, milyen helyzetben érzékelem magam sikertelennek? (nem feltétlen kapcsolódik ez munkához. Lehet pl. gyereknevelésben, párkapcsolatban.
  • Vagy miért félek annyira a sikertelenségtől? Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne megélni a sikertelenséget. Mit tennék? Összeomlanék?

Ha békében tudok létezni a kudarccal és azt tanulási, fejlődési lehetőségként is tudom értelmezni illetve megélni, akkor valószínűleg eszembe sem fog jutni, bárkit kritizálni sikertelensége miatt.

A következő tükröződési pont szerint, amit mások kritizálnak bennem ÉS ez bennem rossz érzéseket kelt, sértőnek találom, akkor az bizony OTT VAN BENNEM vakfoltként vagy feldolgozatlanul – csak kerülöm a szembenézést és az önvizsgálatot.

Így, amikor mások kritizálják a sikertelenségem és ez dühít, elszomorít, fájdalmat kelt – ilyenkor szintén érdemes feltenni magunknak az előbbi kérdéseket.

  • Hol, mikor, milyen helyzetben érzékelem magam sikertelennek? 
  • Vagy miért félek annyira a sikertelenségtől? Eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne megélni a sikertelenséget.

Jól ide illik Pál Feri gondolata: „A másik ember igazsága nem kritika rám nézve, hanem kiegészít engem” 

A következő eset, amikor mások ugyan kritizálnak engem, DE ez nem kelt bennem rossz érzéseket. Nem késztet magyarázkodásra, érvelésre, cáfolatokra. Ilyenkor az adott dologgal teljesen rendben vagyunk, nincs dolgunk vele! A másiknak viszont annál inkább, de ez már az ő terhe. Jól emlékszem gyerekkorom sokat kántált "versikéjére: "Aki mondja másra, az mondja magára"

Tehát, ha leszólják a sikereimet, de ez nem dühít, mert elégedett vagyok az eredményeimmel, olyankor a kérdéseket nem magunknak, hanem a másiknak érdemes feltenni, Pl. Köszönöm a visszajelzésedet ÉS te mit gondolsz a saját sikereidről, kudarcaidról? Ezzel udvariasan felkínáltuk neki az önismeret gazdagítás lehetőségét

És végül, de nem utolsó sorban, amikor kedvelünk valakiben valamit, az azért van, mert benne is megláttuk azokat a kellemes vonatkozásokat, melyeket magunkban is szeretünk, becsülünk.

Sok ilyet kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konzultacio-economy.blog.hu/api/trackback/id/tr9815433168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása