Pártatlanságunk vélelme
2017. augusztus 28. írta: Konzultáció Economy

Pártatlanságunk vélelme

A szakirodalom ezt az elmebeli tévedésünk elfogultsági vakfoltanak nevezte – Bias blind spot.

A kifejezéssel azt a tartalmat jelölik, mikor a saját elfogultságunkat nem látjuk, nem vesszük észre CSAK A MÁSOKÉT, így saját pártatlanságunkat hajlamosak vagyunk túlértékelni.

Esetek sokaságát lehetne felsorolni.

Orvosok, akik nem látják be, hogy hatással van gyógyszerfelírási preferenciáikra a gyógyszerlátogatóktól kapott ajándék.

Orvosok, akik nem látják be, milyen elfogultan javasolnak táplálékkiegészítő termékeket, mert benne vannak egy ilyen hálózatban és magas jutalék vagy verseny kapcsolódik hozzá

Biztosítói alkuszok sem szokták belátni, hogy a különböző versenykiírások - melyekkel a Biztosítók „támogatják” az adott termék értékesítési preferenciáját - milyen nagymértékben befolyásolja az ügyfélnek kiajánlott termékek körét.

Tévedés ne essék! Nem az elítélés a célja, e jegyzetnek, hisz napjainkban lehetetlen kikerülnünk a gyártók és szolgáltatók erős késztetései alól.

De akkor miért van jelentősége e tudásnak számunkra?

Mert azok, akik nem nyitottak meglátni saját befolyásolhatósági túlkapásaikat, azok a személyek, a kutatások eredményei szerint, jobbnak minősítik egyes képességeiket az átlagnál illetve kevésbé van késztetésük elfogadni mások  tanácsait, kevésbé nyitottak mások kreatív ötleteire. A külső ötletek, infók pedig nagymértékben gazdagíthatják, segíthetik az előrehaladást.

A legnagyobb gond azonban, hogy ezek a személyek nem nyitottak a tanulásra sem, az adott túlértékelt készségükkel kapcsolatban. Ez pedig azért paradox, mert leginkább tanulás révén lehetséges a rádöbbenés, saját tudásunk korlátaira.

Ráadásul az ilyen torzítás csapdájában hajlamosak vagyunk azt is elhinni, hogy tudatosan hoztunk döntéseket és hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a tudattalan impulzusok döntés befolyásoló hatását. Kudarc esetén viszont csodálkozunk nagy boci szemekkel, hogy miért nem sikerült a megvalósítás, hiszen elhatároztuk, leírtuk, vízióba foglaltuk stb. ahogy azt a nagy guruk megtanították és mindezek ellenére mégsem sikerült. Saját tudattalan vakfoltunk megtorpedózta a kivitelezést.

Vég nélkül sorolhatnánk az eseteket, mikor elhatározunk valamit, majd nem lesz belőle semmi, mert az akadályok eltántorítanak bennünket. Sajnos, nem valami kíméletes szereplői életünknek a vakfoltok.

tudattalan.png

Felismerésük, megismerésük nem könnyű, de nem is lehetetlen! Mindenestre könnyebb, ha tudunk arról, ilyen is létezik.

Kívánok sikeres – elfogultság mentes tisztánlátást minél több területen - magán és gazdasági szférában is!

Ha elakadtál, hívj - konzultációs beszélgetés keretében könnyebb meglátni tévedéseinket.

20/479-6701

A bejegyzés trackback címe:

https://konzultacio-economy.blog.hu/api/trackback/id/tr2812785754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása