Szorongásaink
2019. december 30. írta: Konzultáció Economy

Szorongásaink

A szorongás - sajnos - gyakori és kellemetlen kísérője életünknek, mert gondolataink gyakran előreszaladnak a jövő irányába.

A szorongás érzete abból adódik, hogy fejünkben gyakran futnak ijesztő filmek a jövővel kapcsolatban és a jövővel kapcsolatos hiányzó tudásunkat az elménk sötét alternatívákkal pótolja ki.  

Mark Twain a maga humoros módján elénk tartja a görbe tükröt:

Életem során sok tragédiát éltem meg és egy kis része valóban meg is történt.

Tehát nyugalmunk visszaszerzése érdekében hasznos, ha teszünk néhány óvintézkedést.

Legfontosabb, hogy SZÉTVÁLASSZUK AZ IDŐ DIMENZIÓKAT!

HA a jelen helyzet TÉNYLEG félelemre okot adó, akkor hagyatkozzunk nyugodtan elménk legősibb - agytörzsi -részére, ami automatikusan cselekvésre fogja kapcsolni reakcióinkat, hiszen evolúciónk fontos hozadéka, elménk üss,fuss,menekülj parancsának való engedelmeskedés.

HA viszont a jelen helyzet alapvetően OKÉ, akkor próbáljuk tudatosan szavakká, mondatokká fogalmazni a bennünk dúló feszültséget. Tudatosítsuk feltételezéseinket! Így a feszültséggel teli helyzet átkerül elménk érző (limbikus) részéből, elménk gondolkodó részébe. 

Ezek a gondolatok  pedig jó kiindulási alapja lehet egy segítő coaching folyamatnak.

És miért javasolt ehhez a coaching? 

Mert érzéseink megszelídítése csakis gondolatainkon keresztül történhet.

Gondolatainkat pedig kétféleképp terelhetjük kedvező irányba.

Vagy pozitív mondatokat mantrázunk minden mennyiségben. Igen, jól érezhető a kissé szarkasztikus megfogalmazásom, mert véleményem szerint ezzel csak szőnyeg alá seperjük a nehézségeinket, de nem oldjuk meg.

Vagy - és coachként, én ebben hiszek - gondolatainkat átformáljuk a - helyzethez és személyhez illeszkedő - kulcs kérdések feltevésével, és a válaszok  ÉRTŐ FÜLLEL való meghallgatásával. A legjobb megoldásokhoz így a lehet a legrövidebb úton - vargabetűk nélkül - eljutni.

Várlak szeretettel! - Karaszi Andrea coach

writing-3209899_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konzultacio-economy.blog.hu/api/trackback/id/tr8614997428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása