A választás paradoxona
2017. augusztus 08. írta: Konzultáció Economy

A választás paradoxona

A szabadságunkat azzal maximalizálhatjuk, ha maximalizáljuk a választásunkat.

Micsoda? Horkannak fel bizonyára sokan, akik úgy gondolják, hogy minél több választási lehetőség van, annál nagyobb a szabadság, és minél több a szabadság, annál nagyobb a jólét.

Na, akkor hogy is van ez?

A valóság az, hogy a nagy választék sokkal inkább lebénít, mint felszabadít bennünket.

valasztek.jpg

Gyógymódok, ételek, ruhák, salátaöntetek stb, stb, stb. Rengeteg féle mindenből, hogy minden igényhez legyen több alternatíva is. Na, de honnan fogom tudni, hogy melyik a legjobb nekem? Márpedig  a legjobbat szeretnénk mindenből.

Ha felkínálunk 50 befektetési alapot egy nyugdíj-előtakarékossághoz, akkor kimutathatóan visszaesik a nyugdíj előtakarékoskodók száma. Több százalékkal kevesebb belépő lesz, mintha csak öt befektetési alap lehetősége kínálkozna.

Miért?

Mert 50 befektetésből választani nehéz, ezért inkább halogatunk holnapra és holnaputánra és azutánra, és azutánra.

Tehát az egyik hátránya a bőségnek, hogy lebénulunk, megtorpanunk. Nincs jó szempontunk, ami alapján választhatnánk, ezért inkább nem csinálunk semmit. Várunk.

Van egy másik hátránya is a bőségnek. Nevezetesen minél több opciónk van, annál könnyebb megbánni a döntésünket és marcangolni magunkat a „mi lett volna, ha” kérdéssel, hiszen a visszautasított alternatíváknak is vannak előnyei. Vagyis, ha választunk egy dolgot, akkor döntöttünk, arról, hogy a többit nem csináljuk, nem választjuk és ezzel lemondunk azok előnyeiről. A lemondott előnyök viszont felértékelődnek - az elérhetetlenség felnagyítja őket, hisz a szomszéd fűje mindig zöldebb és persze Hufnáger Pisti is jobb lett volna.

És van egy harmadik hátránya is a bőségnek. Ahogy növeljük, a lehetőségek számát, elkezdjük növelni a szempontokat is - minek is feleljen meg a választott dolog - Így elkerülhetetlenül megnöveljük az elvárásainkat is. Feleljen meg ennek is és ennek is és ennek is. Az elvárások pedig, többnyire csalódással végződnek.

Szűk választék esetén, jóval kevesebb elvárást fogalmazunk meg, így nagyobb az esélyünk meglepődni, örülni, amikor kiderül, hogy a választott dolog többet is tud, mint amire mi gondoltunk.

Tehát minél több a lehetőségünk, annál kisebb lesz a szabadságunk és az elégedettségünk, hisz a növekedő választási lehetőségek megszaporodott döntéshozatalt és elvétett hibák sokaságát vonja maga után.

Barry Schwartz amerikai pszichológus nagyon élvezetes 19 perces előadása a választás ellentmondásosságáról ITT ami alapján e blogbejegyzés is született.

És mindebből mi lehet a tanulság?

Még is csak könnyebb, ha kevesebb a választási lehetőségünk, hisz lelkileg és mentálisan is nagy árat fizetünk a sokért!  Egy szójáték jut az eszembe. A sok, sokkol.

Ezért ma már létezik a mentális szakemberek körében az a fogalom, hogy döntési fáradtság – tehetünk is ellene – lásd ITT

Karaszi Andrea - elemző közgazdász & coach

A bejegyzés trackback címe:

https://konzultacio-economy.blog.hu/api/trackback/id/tr9012727356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le Orme 2 2017.08.09. 08:22:49

Azt hittem a cím alapján, hogy értelmes érvek várnak rám. Súlyosan csalódtam.

Konzultáció Economy · https://www.facebook.com/konzultacioeconomy/ 2017.08.09. 08:42:16

@Le Orme 2: :-( feltételezem a cím azért keltett érdeklődést Önben, mert már keletkezett feszültség Önben is egy-egy választási nehézség miatt. Pont ezek miatt a feszültségek miatt kutatják sokan ezt a témát. E blogbejegyzés a sok közül egy lehetséges megközelítés.

csakférfi 2017.08.09. 08:43:13

"Mondj le arról önként mit fájna elvesztened"
Tanácsolta Yoda mester az ifju Jedinek.
Amikor is az ifjut rémálmok gyötörték.
Vagyis ha inkább lemondunk és beérjük kevesebbel, akkor nyugodtabban alszunk. Kvázi boldogabbak leszünk.
Vágytalan a titkos természet,
s a vágy hiánya: béke,
az ég alatt a rend teljessége.
Lao Ce
:)

tnsnames.ora 2017.08.09. 08:43:34

A dolog egyik fele a döntéshalogatás kísértése, amiről szó is esett a posztban. A másik fele meg a felületesség kísértése. Ugyanez a "végtelenre" nyílt (online) társkeresési térnél is megfigyelhető: tartós kapcsolatra elköteleződés halogatása vs. Tinderes felületességre csábulás a pillanat hevében. Hiába no: a "piacot" uralni/kezelni tudni kell. Akár a lehetetlennel dacolva is.

Emlékszem nekem annó (évtizedekkel ezelött) azt mondta a matematikus tanárom, az első _megfelelőt_ kell mindig választani, igaz azt nem tette hozzá, hogy a megfelelőt hogyan kell definiálni :)

Le Orme 2 2017.08.09. 12:22:00

@Konzultáció Economy: A hivatkozott Barry Schwartzot is eléggé kritizálják, például azokból lehetett volna beépíteni, nem ilyen egyoldalúan feldolgozni a kérdést. Az egész egy olyan szemantikai bűvészkedés, mint Orwell 1984-ében:
a szabadság: szolgaság; a tudatlanság: erő.

Konzultáció Economy · https://www.facebook.com/konzultacioeconomy/ 2017.08.09. 12:27:47

@Le Orme 2: Küldök egy korábbi bejegyzési linket

konzultacio-economy.blog.hu/2017/06/06/gondolatok_valasztasaink_konnyitesehez

melyben két újabb nézőpont és megközelítés van a választás nehézségeivel kapcsolatban
süti beállítások módosítása