A sok is káros, nemcsak a kevés
2017. július 11. írta: Konzultáció Economy

A sok is káros, nemcsak a kevés

Az önbizalom fontos tényező életünkben, hiszen segít elhelyezni önmagunkat a világban. Két véglete azonban jelentős tévutakra vezethet bennünket.

Az egyik véglet az önbizalomhiány, a másik a túlzott önbizalom. Mindkettő gondokat, problémákat okozhat felnőtt életünkben.

Felnőttkori önbizalmunk gyerekkorban alakul ki - körülbelül 80 %-ban – későbbi életünkben már csak finomodhat, de lényeges változás csupán csak, jelentős életfordulópontok következtében alakulhat ki.

Egy gyerek alapvetően egészséges önértékeléssel születik. Ez a szint fog emelkedni vagy csökkenni leginkább a szülő jelzések hatására. A szülői dicséretek vagy szidalmazások lesznek a leginkább mérvadóak ebben a folyamatban.

A sok kritika, amit  gyermekkorban kapunk önbizalomhiányhoz, míg a túlzásba vitt dicséretek a túlzott önbizalomhoz kialakulásához vezethetnek.

Az, hogy milyen nehézségek adódhatnak az önbizalomhiányból könnyű elképzelni. A túlzott önbizalom hátrányairól már nincs ilyen egyértelmű képünk. Pedig fontos a tisztánlátás, mert míg az előbbivel többnyire csak magunknak ártunk, az utóbbival nagyon gyakran másokat is bajba sodorhatunk.

Egy felnőtt egyén a túlzott önbizalom következtében sokkal erőteljesebben fogja megjósolhatónak tekinti a világ és a jövő alakulását. Korábbi sikereire alapozva meg van győződve jövőbeli sikereiről is. Ennek megfelelően döntései, célkitűzései túlzottakká válhatnak. Magabiztosan kinyilatkozik, megjósol és tutira mond dolgokat és hiteti el azokat nagyon meggyőzően másokkal is. Jócskán károkat okozva ezzel nemcsak magának, hanem másoknak is.

Nem kell nagy képzelőerő annak belátásához, hogy a túlzott, irreális célok teljesítése többnyire kudarcba fulladnak. Ilyenkor jó esetben utólag beláthatjuk tévedésünket – ám sokkal inkább jellemző, hogy hazugságokba, mások hibáztatásába menekülünk a felelősség felvállalása elől.

Egy cég életében a vezetők túlzott magabiztossága gyakran sodorja bajba az ott dolgozókat is.

A kutatások szerint ennek a folyamatnak 5 szakasza határolható el.

  1. jól megy, jönnek a sikerek
  2. túlzott magabiztossággal, EZÉRT kellő körültekintés nélkül végrehajtott fejlesztésekbe kezdenek
  3. jelentkeznek a problémák, amiket félremagyaráznak, elbagatellizálnak
  4. már látványos a probléma, de csak ragtapasz megoldások születnek
  5. bukás

A bukásból kikecmeregni nehéz. A többségnek nem is sikerül, hisz komoly önmunka, önfelelősség felvállalás szükséges hozzá, de szerencsére vannak példák erre is.

Erről a folyamatról olvashatunk bővebben a HVG Extra Bussines szerkesztésében ITT

kep1.png

Karaszi Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://konzultacio-economy.blog.hu/api/trackback/id/tr4112656333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása